Το μήνυμα της σχολικής εορτής για την 28η Οκτωβρίου στο 2021
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μαθητές και οι εκπαιδευτικού του ΓΕΛ Σουφλίου τίμησαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ακολουθώντας τα μέτρα για την πανδημία. Μετά την απονομή βραβείων και αριστείων στους μαθητές που διακρίθηκαν την προηγούμενη χρονιά αλλά και τον ορισμό σημαιοφόρου και παρασταστών που έλαβαν χώρα στην αυλή του σχολείου, η συνέχεια μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του σχολείου. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες όπου κάθε τμήμα με τον καθηγητή του παρακολούθησε βίντεο που ετοίμασαν οι υπεύθυνες για τη γιορτή καθηγήτριες και ακολούθησε συζήτηση γύρω από αυτό.
Κάθε χρόνο με την πραγματοποίηση της εορτής κάποια κρυφή πτυχή αυτής φωτίζεται και κάτι άλλο έρχεται στην επιφάνεια προκειμένου να πληρωθούν οι στόχοι μιας τέτοιας σχολικής εορτής όπως η ανάμνηση των γεγονότων αλλά και ο αναστοχασμός πάνω σε καίρια ζητήματα.
Το σκεπτικό της φετινής εορτής και το μήνυμα που ήθελαν οι καθηγήτριες να μεταφέρουν προς τους μαθητές τους συνοψίζεται στο παρακάτω κείμενο:
Η γιορτή σήμερα αφορμάται από τα συνταρακτικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που έλαβαν χώρα σε Ελλάδα και Ευρώπη, όταν ο Χίτλερ με τους στρατιώτες του θέλησαν να υποτάξουν τον κόσμο στην εξουσία της Αρείας φυλής. Δικαιώματα καταπατήθηκαν, ζωές χάθηκαν, καταστροφές πάσης φύσεως συντελέστηκαν καθορίζοντας στη συνέχεια σε αρκετές περιπτώσεις τον τρόπο σκέψης των πολιτών.
Για τη χώρα μας, όμως, όλα αυτά δε σταματούν με την απομάκρυνση των Γερμανών, καθώς τώρα ξεκινά ένας νέος αγώνας, ένας νέος πόλεμος, αδελφοκτόνος, Εμφύλιος που θα στιγματίσει τον τόπο μας απ’ άκρη σε άκρη. Αυτό εξηγεί, βέβαια, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που δε γιορτάζει ούτε το τέλος του πολέμου αλλά ούτε και την απελευθέρωση, παρά την έναρξη, γιατί η σκιά του Εμφυλίου πέφτει βαριά στις ψυχές των ανθρώπων. Η δεκαετία του ’40, λοιπόν, έφερε πολλές διαφωνίες, σημειώθηκαν αντιπαλότητες, μίση, πάθη που σημάδεψαν το πολιτικό, κοινωνικό, ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και όχι μόνο, από το 1949 μέχρι τις μέρες μας.
Όλα τα παραπάνω υμνεί με κάποια από τα ωραιότερα αριστουργήματά του ο μεγάλος συνθέτης Μ. Θεοδωράκης, που το έργο του θα μείνει ανεξίτηλο και θα σπάσει τα δεσμά του πανδαμάτορα χρόνου. Αυτήν την εποχή θελήσαμε να σας παρουσιάσουμε, γιατί είναι δυνατό πολλοί από εσάς να μην τα γνωρίζετε ή να έχετε περιορισμένη γνώση.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο κατακερματισμός και το σπάραγμα που επέφερε ο πόλεμος σε όλες τις χώρες που ενεπλάκησαν οδήγησε στην ανάγκη συμφιλίωσης και άρσης μέτρων που θα παγίωναν μία αν όχι παγκόσμια, τουλάχιστον Ευρωπαϊκή ειρήνη. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, λοιπόν, κυριάρχησε μια αφήγηση για τη δεκαετία του ’40 που έγινε κυρίαρχη μνήμη. Συνεπώς, στόχος μας είναι εσείς, η νέα γενιά να μάθετε να αντικρίζετε τα γεγονότα κριτικά, να ερευνάτε, να στοχάζεστε, να μην αφορίζετε δογματικά και όπως θα σημειώσει ο εθνικός ποιητής να έχετε πάντα ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σας. Την κάθε αφήγηση να είστε σε θέση να φιλτράρετε και θα δείτε πόσα κρυμμένα στοιχεία θα αναδύονται από μέσα της. Στην περίπτωσή μας «Ποτέ πια ο Φασισμός» και «Ποτέ πια Εμφύλιος»
- Προβολές: 232